UKR
В Україні хочуть ввести «зелені» бонди для фінансування «зелених» проектів
Дата публікації : 06/04/2017
В Україні хочуть ввести «зелені» бонди для фінансування «зелених» проектів

Введення в Україні випуску «зелених» бондів як інструменту реалізації проектів з відновлюваної енергетики стало основною темою першого Українського форуму за кліматичними фінансів, який відкрив 5 квітня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

 

Виступаючи, голова агентства зазначив, що Україна, як і інші країни-підписанти Паризької угоди взяла на себе зобов'язання створити сприятливі умови для інвестування в проекти зі скорочення викидів парникових газів. Це, в свою чергу, вимагає ефективних механізмів залучення капіталу в «зелені» проекти. Йдеться про випуск «зелених» бондів.

 

«Ми рухаємося в правильному напрямку, але нам потрібні нові інструменти для реалізації« зелених »проектів та, в першу чергу, фінансові. Тому випуск «зелених» бондів є вдалим прикладом фінансування проектів «чистої» енергетики. У цьому питанні Держенергоефективності зацікавлено працювати пліч-о-пліч з Міністерством фінансів України, представниками муніципалітетів, потенційними інвесторами, щоб створити як нормативно-правові, так і організаційні шляхи випуску зелених бондів в Україні », - підкреслив Савчук

 

Як відзначили учасники форуму, після багатьох досліджень стало ясно, що «зелені» фінансові інструменти при правильному цільове використання, оцінці ризиків можуть вирішити багато проблем, в тому числі: розширення фінансування проектів в сфері енергетики, зміцнення економічного потенціалу країни, подальшу інтеграцію в глобальну економічну середу. Ці процеси вирішуються за рахунок переходу на «зелені» інвестиції, інструментом яких є «зелені» облігації (бонди).

 

Перспективи впровадження «зелених» облігацій представив Мануель Адамамні - керуючий партнер «Climate Bond Initiative», міжнародної організації, яка займається залученням «зелених» інвестицій по всьому світу.

 

Довідка: «Зелена облігація» - це борговий інструмент, кошти від продажу якого спрямовуються виключно на фінансування «зелених» проектів. Головним критерієм таких проектів є їх екологічне спрямування.

 

Джерело: saee.gov.ua

 

повернутися до списку новин
Поділіться з друзями: